Het volgende artikel blijft mijn eigendom. Alle gebruikelijke copyrightwetten en -regels gelden. De bezoeker van deze homepage mag voor eigen gebruik een hardcopy maken, zolang dit eigen gebruik geen commercieel gebruik is.

We houden contact!

Internet gebruiken voor zij die ver weg zijn

Wie ver weg woont of niet meer makkelijk uit huis komt, kan aan internet een goede bondgenoot hebben om het contact met vrienden en familie niet helemaal te verliezen. Een overzicht van de mogelijkheden...

Branko Collin

KPN Telecom maakte enkele jaren geleden reclame op televisie met een gitaarspelende man in Suriname die voor zijn dochter in Nederland via de telefoon een liedje zong. Zou het niet leuker zijn geweest als de man en zijn dochter elkaar ook nog eens hadden kunnen zien? Met een snelle verbinding kan het niet alleen, het kan ook nog eens een stuk goedkoper.

Internet is hèt medium voor één-op-één-communicatie. Dat wil zeggen dat internet bijzonder geschikt is voor communicatie tussen twee personen. Het netwerk zelf kent voor elk pakketje gegevens dat het doorgeeft slechts enkele zaken, waaronder een verzender en een ontvanger. Dit werkt door in de vele diensten die op het internet te vinden zijn. Alhoewel vaak is geprobeerd massamedia (één-op-veel) als kranten en televisie op het net te kopiëren, is dat tot nog niet gelukt. Het medium leent zich er niet voor.

Voor degenen onder u die contact willen houden met bijvoorbeeld geëmigreerde of achtergebleven familieleden, is internet daardoor echter een zegen. Er zijn veel manieren om contact te onderhouden, waaronder zelfs beeldtelefonie.

Welke dienst u gebruikt, hangt af van uw voorkeur en soms van de technische mogelijkheden. Ongeacht uw keuze moet u ook altijd rekening houden met de ontvanger: als deze niet dezelfde snelle verbinding of krachtige computer heeft, zult u zich moeten beperken.

Er valt een onderscheid te maken tussen internetdiensten die rechtstreeks contact mogelijk maken en diensten waarbij de afzender uw boodschap later leest of bekijkt.

Rechtstreeks contact

Chatten is de digitale versie van de 0900-babbelboxen van de telefoon: u belt in naar een centraal nummer en kunt dan kletsen met een groep mensen. Maar als u chat, maakt uw computer een verbinding via internet met een centrale computer (server).

[schermafdruk van de experimentele, gratis IRC/IM-client voor Windows, Trillian, met wat geklets]
Illustratie: een gesprek via IRC op een tijdelijk, zelfgemaakt kanaal.

Oude chatvormen, zoals IRC, maken alleen gebruik van getypte tekst. Alhoewel nieuwere vormen van chatten ook met video en audio werken, heeft dit als nadeel dat de programma's die u gebruikt vaak groter zijn en veel meer bandbreedte nodig hebben. Zelfs al beschikt u daarover, dan doet degene aan de andere kant van de lijn dat niet noodzakelijkerwijs.

We stippen hier drie vormen van chatten aan: IRC, webchat en Instant Messaging.

IRC

Internet Relay Chat (IRC) is een van de oudste chatvormen. U logt in op een IRC-server en vervolgens op een IRC-kanaal. Een server kunt u zien als een telefooncentrale en een kanaal als een babbelbox. Op dat kanaal bevinden zich andere mensen met wie u wat kunt kletsen.

Wat voor u interessant is om te weten, is dat u een gesprek alleen tussen u en uw vrienden of familieleden kunt voeren. Dat kan op twee manieren: door de instructie /msg te gebruiken of door een apart (tijdelijk) kanaal op te richten, waar alleen genodigden kunnen komen.

Om met IRC te kunnen werken, zult u een speciaal IRC-programma nodig hebben. Deze worden vaak gratis verspreid. Goede IRC-programma's worden standaard met een lijst van chatservers geleverd.

Webchat

Deze vorm van chatten kan erg laagdrempelig zijn, maar soms ook niet. Webchat is een chatprogramma dat in een website is ingebouwd. De mogelijkheden hangen volledig af van de manier waarop de webchat geschreven was. Als u eens wilt proberen te chatten zonder eerst software te moeten downloaden en installeren, bezoek dan eens www.seniorweb.nl.

ICQ/Instant Messaging

IRC heeft een nadeel: u moet wachten tot er een of meerdere vrienden of familieleden online zijn. Uit uzelf weet u waarschijnlijk niet wanneer dat is, dus moet u daar afspraken over maken. Een Instant Messaging-dienst doet dat werk voor u: op het moment dat u of uw vrienden inloggen, wordt een bericht naar de dienst gestuurd dat u online bent. U kunt uw vrienden of familie vervolgens uitnodigen voor een gesprek.

Instant Messaging is Engels voor 'direct berichten verzenden'. De bekendste Instant Messaging-dienst is ICQ. Met dergelijke diensten kunt u vaak meer dan met IRC. Zo kunt u afbeeldingen versturen en zelfs met gebruik van video of geluid met elkaar praten. Het gebruik van Instant Messaging heeft echter ook zijn nadelen. Zo zult u in het begin vaak ongewenste berichten van wildvreemden krijgen en zijn de gebruikte programma's vaak groot en log.

Internettelefonie

[schermafdruk van actief videovenster van internettelefoon]
 
[schermafdruk van controlevenster van internettelefoon]
Illustratie: tante Annie belt vanaf de rand van haar zwembad in Florida.

Internetnettelefonie is net als telefonie, alleen speelt het zich geheel via internet af. U kunt via internet een telefoonnummer bellen of via de telefoon iemand opbellen die met het internet is verbonden, maar het meest ligt voor de hand dat zowel u als degenen aan de andere kant uw computer en internetverbinding gebruiken.

U kunt uw internetverbinding voor meer dan alleen geluid gebruiken. Ook bewegend beeld behoort tot de mogelijkheden, waardoor u bijvoorbeeld uw kleinkinderen in Australië dagelijks kunt zien opgroeien (of zo vaak de ouders toestaan). In een volgend nummer van PC Plus zullen we dieper op internettelefonie ingaan.

Uitgesteld contact

Wellicht lijkt het live contact met bijvoorbeeld overzeese vrienden en familie bijzonder aantrekkelijk. Toch zijn er ook voordelen verbonden aan het versturen van e-mail of het onderhouden van een eigen homepage. U kunt extra uw best doen op het schrijven van een mooi e-mailbericht of het samenstellen van een fraaie homepage op het World Wide Web. Over e-mail kunt u veel lezen in voorgaande nummers van PC Plus, daarom gaan we er hier niet verder op in.

Eigen homepage

Homepage is de naam die gebruikt wordt voor een persoonlijke website. Deze zou u bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een fotoalbum bij te houden voor zij die u lang niet kunnen zien. Een andere mogelijkheid van een homepage is het plaatsen van een dagboek, zodat het thuisfront op de hoogte blijft van uw belevenissen.

Hou er rekening mee dat in principe iedereen uw homepage kan zien. Er zijn mogelijkheden om een persoonlijke homepage af te schermen, maar die zijn over het algemeen tamelijk ingewikkeld en afhankelijk van wat uw provider biedt.

Het onderhouden van een homepage veronderstelt over het algemeen ook dat u weet hoe een dergelijke verzameling webpagina's samen te stellen. Verschillende diensten vangen de problemen van privacy en webbouwkundigheid voor u op. Zo kunt u zowel bij MSN (van Microsoft) en Yahoo! uw eigen pagina met fotoalbum beginnen, waartoe u bepaalde bezoekers toegang geeft. In een volgend nummer van PC Plus gaan we dieper op dergelijke diensten in.

Mocht u meer willen dan een voorgebakken homepage, bijvoorbeeld, omdat u ook de schaakclub op internet wilt zetten, dan doet u er verstandig aan HTML te leren. HTML is een eenvoudige, kunstmatige taal, waarmee u de structuur van webpagina's aangeeft. Een goed en bijzonder helder boek voor de beginnende homepagemaker is 'Maak uw eerste homepage', van Achim Beiermann en Volker Hinzen, uitgegeven door A.W. Bruna. Voor wie een wat grotere uitdaging zoekt, is het in het Engels geschreven Short Order HTML van Molly Holzschlag, uitgegeven door Haydn Publishing, een goede keuze.

Er zijn computerprogramma's die beloven dat u zonder enige kennis van HTML een goede homepage kunt maken. U zult er echter vroeger of later achter komen dat het programma iets wat u wilt niet kan of fout doet, en dan zult u alsnog HTML moeten leren. Een beter traject is eerst HTML te leren en dan pas dergelijke programma's te gebruiken.

[link naar schermafdruk van online versie van boek van leraar Engels in China]
U kunt een homepage gebruiken om het thuisfront van uw avonturen op de hoogte te houden.

Als u er nog niet bij had stilgestaan: houd er rekening mee dat degene aan de andere kant van de lijn niet dezelfde mogelijkheden als u hoeft te hebben. Een interessant voorbeeld is het verhaal van Jasper Sprengers, die twee jaar leraar Engels in China was. Beperkt in zijn mogelijkheden door trage computers en nog tragere verbindingen, was het voor hem niet mogelijk om elk familielid uitgebreide e-mails en foto's te sturen. In plaats daarvan maakte hij een homepage, die in Nederland gehost werd (www.abeleto.com/boek/inhoudboek.html), waarop zijn belevenissen te lezen waren. Na een jaar was zijn dagboek voor familie en vrienden zo uitgebreid, dat hij het ook maar in gedrukte vorm heeft uitgegeven.

Conclusie

Voor het onderhouden van contact met ver verwijderde familie of vrienden is internet een geweldig medium. Het is goedkoper dan telefoon en sneller dan de post. Daarnaast kunt het net gebruiken voor bijvoorbeeld videotelefonie. IRC, ICQ en internettelefonie staan live contact toe, maar u zult vaak met familieleden of vrienden moeten afspreken wanneer u elkaar op het net treft.

Een e-mailbericht kunt u op alle tijdstippen verzenden en een homepage kunt u te allen tijde uitbreiden. Degenen aan wie u een bericht stuurt of voor wie u nieuws aan een homepage toevoegt, kan dit op zijn gemak doorlezen.

De internetdiensten die in dit artikel worden beschreven zijn niet alleen nuttig voor degenen die familie ver weg hebben. Ook de secretaris van een vereniging heeft er iets aan te weten hoe een homepage op te zetten, of hoe contact te houden met andere verenigingen.

Meer eenvoudige artikelen over het gebruik van uw pc treft u aan op mijn homepage.

Dit artikel is (ingekort) verschenen in nummer 2001 - 7 van het computerblad PC Plus.

Omdat het artikel in de redactie zo werd aangepast, dat een andere dan mijn mening aan mij zou worden toegeschreven, mocht het van mij niet onder mijn naam worden gepubliceerd. Het is daarom onder het pseudoniem Bram Cohen verschenen.

De mening die niet van mij was, was dat iemand die wil leren hoe een website te maken, het best kan beginnen met programma's die je het werk zoveel uit handen nemen. In werkelijkheid leer je dan juist niets. Alsof je Frans zou leren door op je vakantie in Canada een tolk mee te nemen die alles voor je vertaalt...

Dat ik hier een punt van maak, is omdat mijn hoofdbezigheid het bouwen van webpagina's is. Het staat niet bepaald goed tegenover mijn klanten als ik onzin over mijn vak verkondig.

Noot 10 augustus 2004: de URL voor het boek van Jasper Sprengers was http://www.abeleto.com/jasper/inhoudboek.html en voor dat van Molly Holzschlag http://www.molly.com/molly/books.html. Handige tip voor als u zelf een website maakt: zorg dat links blijven werken, ook al verandert of wist u de oorspronkelijke informatie. Maak op de pagina van die oude link duidelijk waar bezoekers de oude informatie kunnen vinden, of nieuwe gerelateerde informatie. Niet elke webmaster heeft tijd zijn links naar uw site aan te passen.