Het volgende artikel blijft mijn eigendom. Alle gebruikelijke copyrightwetten en -regels gelden. De bezoeker van deze homepage mag voor eigen gebruik een hardcopy maken, zolang dit eigen gebruik geen commercieel gebruik is.

Het artikel wordt afgesloten met een verklarende woordenlijst. Door de afbeeldingen te activeren krijgt u een grotere afbeelding te zien. Dat kan echter even duren.

Dit artikel stamt uit 2001 en geeft de huidige situatie mogelijk niet goed meer weer.

Vergelijk je rijk

Goedkoop en verstandig winkelen met behulp van internet

Websites helpen u voortaan met het beslissen over dure aankopen: ze vergelijken prijzen van verschillende winkels, verwijzen u naar advertenties van aanbieders die het product tweedehands verkopen en geven adviezen op basis van testen of ervaring.

Branko Collin

Hoe ik vroeger een keus maakte als ik een broodrooster wilde kopen weet ik niet eens meer. Waarschijnlijk liep ik winkel in, winkel uit, bladerde eens door de catalogi van de grote verzendhuizen en baseerde me op de Consumentengids om te zien waar ik voor uit moest kijken. Tegenwoordig kom ik niet meer van mijn bureaustoel af. Dat is slecht voor de gezondheid, maar goed voor de portemonnee.

Er zijn namelijk gigantisch veel websites die u helpen op het pad naar De Aankoop. Zo zijn er sites die u advies geven over het product dat u zoekt, u vertellen waar u op moet letten en wat de technische specificaties van een product zijn. Vervolgens staan er sites klaar die u vertellen waar u een product kunt kopen en wat het daar kost. De websites die prijzen voor u vergelijken en daarmee helpen het product zo goedkoop mogelijk in huis te halen sparen uw portemonnee pas echt.

Adviezen

Als u een lens voor uw spiegelreflexcamera wilt kopen, zal het niemand meer verbazen als u zich ter oriëntatie op het web begeeft. Mocht u niet al te veel van camera's afweten, dan wilt u een onbevooroordeeld advies krijgen, en dat krijgt u nu eenmaal niet altijd in de winkel. Er bestaan prachtige websites voor amateurfotografen waar ervaringen worden uitgewisseld en advies wordt gegeven. Een voorbeeld is photo.net, een website die helaas alleen in het Engels is. Hier kunt u niet alleen advertenties plaatsen en kritieken van camera's en dealers lezen, maar bijvoorbeeld ook uw eigen foto's tentoonstellen en met gelijkgezinden praten.

Ook worden fabrikanten steeds slimmer: ze plaatsen de technische informatie over hun producten op hun website. Met een avondje websurfen kunt u zo meer informatie inwinnen dan u tijdens koopavond in de winkels van de stad had kunnen krijgen.

Niets vervangt natuurlijk de decembernummers van vele jaargangen Consumentengids om de besprekingen van het door u gewenste product te vinden. Of toch? Als u abonnee bent van de papieren versie, kunt u op www.consumentengids.nl de door u gezochte besprekingen lezen. Zo'n bespreking kan het begin vormen van een zoektocht op het web naar meer achtergrondinformatie.

Kees Stip sloot ooit een gedicht af met de woordspeling 'een vreemde bijt thans in mijn eend'. En alhoewel de stichting Zuinigheid met Stijl niet suggereert dat u uw eenden voortaan ontvreemdt, wil deze voormalige uitgever van de Vrekkenkrant u wel wijzen op de mogelijkheden een product vooral niet te kopen op www.zuinigst.nl.

Vergelijk

Maar waarom zou u stoppen bij het inwinnen van de technische informatie? Er zijn steeds meer sites die prijzen van verschillende winkels vergelijken. We noemen er hier enkele.

consumerdesk.nl
De Consumerdesk linkt naar besprekingen van de getoonde producten, zodat u zich bij het prijsvergelijken alsnog nog kunt laten informeren. De site heeft weinig selectiecriteria, wat het zoeken wat moeilijker kan maken. Handig is echter de pagina met aanbiedingen van winkels en het feit dat u kunt sorteren op de kolommen van de resultatentabel.
elcheapo.nl
[verkleinde schermafdruk]De site van signor El Cheapo is fraai vormgegeven (de gastheer staat prominent op de homepage) en noemt zichzelf een koopjesjager. Dat wil zeggen dat elcheapo.nl probeert u de goedkoopste producten te laten zien. Er zijn niet al te veel categorieën en daarvan krijgt u niet altijd de informatie die u verwacht. Bij wijn krijgt u bijvoorbeeld niet de wijngaard te zien, en soms blijft ook het 'geboortejaar' ongenoemd. Een voordeel is dat u de tabel met zoekresultaten per kolom kunt selecteren. Zo zoekt u snel op meer criteria dan alleen de prijs.
2ehands.nl
[verkleinde schermafdruk]Deze site voor advertenties van tweedehands producten is niet direct een prijsvergelijker te noemen. U krijgt de prijzen wel te zien, maar helaas kunt u er niet op sorteren. Het fraaie van deze site is zijn reputatiesysteem. Heeft u goede ervaringen met een bepaalde aanbieder? Laat het aan 2ehands.nl weten, en de volgende koper kan met meer vertrouwen met deze aanbieder in zee gaan. U kunt natuurlijk ook negatieve ervaringen opgeven.
kieskeurig.nl
[verkleinde schermafdruk]Een wat saaie vormgeving verbergt een schat aan informatie. Kieskeurig.nl biedt van niet al te veel categorieën veel informatie. Zo krijgt u per productsoort een uitleg waar u voorafgaand aan de koop op moet letten. Het selecteren gaat aan de hand van een ruime hoeveelheid criteria, waardoor u de resultaattabellen zo overzichtelijk kunt krijgen als u wilt. Ons viel overigens op dat een prijs die in een aanvankelijke tabel werd genoemd, in een latere, gedetailleerdere tabel niet meer voorkwam.

Conclusie

Er zijn veel meer prijsvergelijkers op het web te vinden. Dat heeft als nadeel dat u alsnog meerdere bezoeken moet afleggen om het product dat u wilt hebben tegen een gunstige prijs te vinden. Ook omdat, zoals u hiervoor hebt kunnen lezen, de sites niet altijd volledige of goede informatie lijken te geven.

Overzichten van prijsvergelijkers en aanverwante websites treft u aan op onder andere de websites prijsvergelijking.pagina.nl en www.prijsvergelijkers.nl. Neem gerust de tijd om deze sites uitgebreid te bestuderen voordat u zich voor het eerst bij een dure aankoop laat leiden door een prijsvergelijker.

Een vervelend aspect aan prijsvergelijkers, ten slotte, is dat ze vaak zoveel mogelijk informatie op een scherm proberen te proppen. Een webbrowser als Opera kan dan uitkomst bieden. Hiermee kunt u volledige webpagina's traploos vergroten en verkleinen. Daarnaast kunt u als u technisch onderlegd bent de stijlbladen van een website uitschakelen en door uw eigen stijlblad vervangen.

Uitleg
Homepage   De pagina die op een website als wegwijzer fungeert. In 99,99% van de gevallen is dit de pagina die u te zien krijgt als u het adres van de site in de browser invoert.
 
Koopjesjager   Een website die de goedkoopste prijs voor een product laat zien.
 
Prijsvergelijker   Een website die prijzen van hetzelfde product van verschillende aanbieders vergelijkt.
 
Stijlblad   Een document met de lay-outsuggesties van een site. Dit document wordt automatisch bij het laden van een site aangeroepen. U kunt echter de browser uw eigen stijlblad laten gebruiken.
 

Meer eenvoudige artikelen over het gebruik van uw pc treft u aan op mijn homepage.

Dit artikel is verschenen in nummer 3 - 2001 van het computerblad PC Plus en is opnieuw gepubliceerd in nummer 5 - 2001 van het computerblad PC Consument.

Gewijzigd 15 augustus 2004: het gratis webadres http://www.dds.nl/~zuinigst/ van de Stichting Zuinigheid met Stijl lijkt inmiddels http://www.zuinigst.nl te zijn geworden.

Gewijzigd 15 augustus 2004: Consumerdesk lijkt te zijn overgenomen door Vergelijk.nl. Deze laatste ken ik niet, en ik kan er dan ook geen mening over geven.