Het volgende artikel blijft mijn eigendom. Alle gebruikelijke copyrightwetten en -regels gelden. De bezoeker van deze homepage mag voor eigen gebruik een hardcopy maken, zolang dit eigen gebruik geen commercieel gebruik is.

Prelude

Het volgende artikel schreef ik als een vervolg op mijn artikel voor PC Plus over contact houden via internet. Dát was een algemeen verhaal over wat de mogelijkheden zijn, dít zou een praktische les worden over hoe je foto's in een album op het web publiceert.

Foto's via het web verspreiden kan een dure aangelegenheid worden. De afbeeldingsbestanden zijn tamelijk groot en bandbreedte is niet goedkoop. Daarom koos ik als praktijkvoorbeeld niet een gratis aanbieder van foto's: wie gratis foto's voor derden via het web verspreid, houdt naar mijn mening vast aan achterhaalde ideeën over interneteconomie of heeft (te) veel geld van zichzelf.

Zaak was een betrouwbare aanbieder te vinden zonder dat de prijs het publiek te zeer af zou schrikken en ik dacht die gevonden te hebben in Colorwonder. Deze voerde een redelijk gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige website met een uitgebreide hulpfunctie. De prijs was slechts vijf gulden per jaar, na een jaar gratis uitproberen.

Helaas meldde Colorwonder laatst:

From:   Customerservices Colorwonder
Subject:   BeŽindiging activiteiten Colorwonder
Date sent:   Fri, 8 Mar 2002 11:24:17 +0100

Beste gebruiker van Colorwonder,

In het afgelopen half jaar heb je je bij ons ingeschreven en zeer waarschijnlijk foto's bij ons geplaatst en besteld. Tot onze spijt moeten we je bij deze laten weten dat onze service met ingang van zondag niet langer zal bestaan.

Ondanks de vele positieve reacties die we van jullie hebben ontvangen en ondanks het feit dat we zijn verkozen tot 'beste online fotoservice' door zowel het Algemeen Dagblad als Internet Idee en we een groeiend aantal gebruikers aan ons weten te binden, zien we helaas geen kans om onze service te continueren.

Het resultaat is dat mijn oorspronkelijke artikel weinig zinvol meer is. Ik heb dat artikel ingekort en wat volgt zijn enkele algemene tips voor het voorbewerken en plaatsen van foto's op het web en een lijstje links naar aanbieders van fotoalbums op het web.

Fotoalbum op internet

Laat vrienden via het web uw foto's bekijken

Voor het delen van wat u raakt en wat u boeit, is een website uitstekend geschikt. Tientallen fotoalbumsites helpen u uw foto's te laten zien aan vrienden en familie. Een korte handleiding...

Branko Collin

Als u uw foto's op het web zet, doet u dat om ze aan de wereld te laten zien. Gelukkig bestaan er ook sites, die uw foto's met een wachtwoord beschermen. Een bezoeker kan de foto's dan alleen zien, als hij het wachtwoord kent. Dit is een uitermate geschikte manier om kiekjes die privé moeten blijven, alleen te delen met uw familie of met uw vrienden.

Er bestaan tientallen websites die u toestaan uw foto's te publiceren. Een bezoeker gaat met zijn webbrowser naar die site, identificeert zichzelf eventueel en kan dan uw foto's bekijken. De website maakt  het u ook makkelijk om uw foto's naar de site te kopiëren en uw virtuele fotoalbum te beheren.

Voorbereiding

Denk om te beginnen goed na over welke foto's u voor iedereen toegankelijk wilt hebben en welke u alleen aan familie en vrienden wilt laten zien.

Uw foto's moeten uiteraard in digitale vorm aanwezig zijn. Als u een digitale camera gebruikt, weet u vast al hoe u de foto's naar uw harde schijf haalt. Hebt u een scanner, dan geldt hetzelfde.

Let erop dat, ondanks alle beloften die makers van beeldbewerkingsprogramma's u doen, het vrijwel onmogelijk is een slechte foto of een slechte scan te verbeteren. Het verwijderen van rode ogen gaat nog wel, maar bijvoorbeeld het verwijderen van ruis of stippen levert al problemen op, omdat daarmee ook stippen worden verwijderd die niet door stof op het negatief of de glasplaat van de scanner zijn veroorzaakt, maar tot de foto behoren.

Als u geen scanner of digitale camera hebt, kunt u bij de meeste fotoservices uw foto's op een cd-rom laten zetten. Let daarbij op: sommige services doen dit alleen met het rolletje dat u tegelijkertijd daar laat ontwikkelen.

[schermafdruk]
Illustratie: een goede organisatie en een slimme keuze van bestandsformaten voorkomt problemen achteraf.

Maak drie mapjes op uw harde schijf aan: in het eerste slaat u de oorspronkelijk foto's op (zoals ze van de cd-rom of uit de digitale camera komen), in het tweede de bewerkingen en in het derde de uiteindelijke foto's zoals die op het web komen te staan. De foto's in het tweede mapje slaat u in een bestandsformaat als TIFF of (24-bits) PNG op, zodat er bij bewerkingen geen gegevens verloren gaan. De foto's in het derde mapje slaat u op in het JPEG-bestandsformaat. Dit zorgt ervoor dat de bestanden klein blijven en daardoor voor iedereen makkelijk te downloaden zijn. JPEG heeft als nadeeltje dat vrijwel onzichtbare details verloren gaan.

Fotoalbum

U bent nu voorbereid om uw fotobestanden op het web te zetten. Er zijn tientallen websites die u hierbij helpen. Wij laten u aan de hand van www.colorwonder.com zien hoe u een abonnement bij een dergelijke website aanvraagt, hoe u er foto's in uw eigen album plaatst en tenslotte hoe u veilig en automatisch familie en vrienden uitnodigt om de foto's te bekijken.

ColorWonder is ondanks zijn Engelse naam een Nederlandstalige website waar u een jaar lang gratis tot 50 megabyte aan foto's mag plaatsen. Daarna betaalt u vijf gulden per jaar.

Om te beginnen leest u natuurlijk de algemene voorwaarden en de uitgebreide Privacy Policy. Daar leert u dat ColorWonder alleen als u daarvoor toestemming geeft, uw gegevens door zal geven aan derden. Door abonnee te worden van ColorWonder verklaart u eens te zijn met de algemene voorwaarden van het bedrijf.

De reden dat we hier op ingaan, is omdat het aanbieden van foto's op het web een tamelijk dure aangelegenheid is. Een foto die vaak wordt gedownload (bijvoorbeeld omdat u een mooie plaat in het publieke gedeelte van uw album hebt gezet), kost de beheerder van de webserver op termijn geld. Vraag u daarom bij elke aanbieder van een gratis fotoalbum af wat deze opschiet met het doorgeven van uw kiekjes. Soms zal het zo zijn dat de aanbieder uw persoonsgegevens doorverkoopt.

[Hier stond de handleiding over het gebruik van Colorwonder.]

Conclusie

Het plaatsen van een fotoalbum op het web is niet al te moeilijk. Er zijn tientallen sites die gratis of voor een lage prijs u niet alleen wat ruimte geven, maar het plaatsen, organiseren en beschermen van een fotoalbum bijzonder makkelijk maken. Let voordat u een bepaalde aanbieder kiest op uw privacy: controleer of u foto's met een wachtwoord kunt beschermen en of uw persoonsgegevens niet aan derden worden doorgegeven. Neem ook de tijd om de mogelijkheden van uw fotoalbum te bestuderen.

Aanbieder FA? (1) Adres Prijs Taal Bevei-
ligd?
Bijzonder-
heden
MSN ja (URL was: http://www.msn.nl/services/fotoalbum/) www.msn.nl/
services/fotoalbum/
  nl min of meer -
Spector ja http://mps.spector
.be/nl/
gratis voor upload? nl, fr ? hogeresolu-
tiefoto's blijven 1 maand staan
Ofoto / Kodak ja www.ofoto.com onbekend en ondui-
delijk
online foto's bewerken?
PhotoLoft ja (URL was: http://www.photoloft.com) www.photoloft.com ? en ja, na instelling na drie maanden inactief wordt het account gewist
PhotoPoint ja (URL was: http://www.photopoint.com) www.photopoint
.com
tot 10 foto's gratis, daarna 30 US$ per jaar en ja -
Pixum ja www.pixum.de kostenloos de ja Met demoalbum
Webshots / Excite ja www.webshots
.com
gratis en ja onderdeel van Excite
Yahoo ja http://photos.yahoo
.com
gratis / registratie? en ? -
Kruidvat min of meer www.kruidvat.nl/
fotoservice/
ontwikkelen en afdrukken nl ja Foto's blijven drie maanden online. Voor zover ik weet alleen voor analoge foto's die je bij de HEMA laat ontwikkelen.
Hema min of meer www.hema.nl/
fotoservice/
(was: www.hema.nl/
fotoservice/
welkom/delen.asp)
ontwikkelen en afdrukken nl ja Foto's blijven drie maanden online. Voor zover ik weet alleen voor analoge foto's die je bij de HEMA laat ontwikkelen.
Lycos / Tripod nee (2) www.tripodnet.nl ? nl ? -

Noten

(1) Is het een specifieke FotoAlbum-website?
(2) Niet specifiek, maar wel mogelijk met webpagetool.

Mocht u op zoek zijn naar een programma om foto's mee te bewerken, dan vindt u op www.gimp.org een uitstekend (zij het een complex) werktuig, De GIMP genaamd.

Dit programma is zogeheten vrije software, wat in de praktijk betekent dat hij vaak gratis te verkrijgen is.

Meer eenvoudige artikelen over het gebruik van uw pc treft u aan op mijn homepage.

Dit artikel is eerder verschenen onder de naam 'Uw kiekjes online' in nummer 8 - 2001 van het computerblad PC Plus.