Onderstaand document is ook te downloaden in tekstformaat (TXT, Nederlands, 4 kB).

Welkom in NIWO

Leuk dat je besloten hebt om met ons te discussieren over het ontwerpen van websites en over alles wat daarbij komt kijken. NIWO is overigens de afkorting die we gebruiken voor de naam van de nieuwsgroep, nl.internet.www.ontwerp.

Mocht dit een van de eerste nieuwsgroepen zijn die je volgt, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen in de nieuwsgroep nl.internet.welkom, waar de gedragsregels van Usenet worden uitgelegd (Usenet is min of meer de verzamelnaam van alle nieuwsgroepen). Een website waar deze regels ook worden behandeld is http://www.kinkhorst.com/usenet/NL/. (Deze site was een tijdje 'uit de lucht', maar lijkt het nu weer te doen.)

De 'topic' (= het gespreksonderwerp) van NIWO wordt uitgelegd in het charter. Een charter is een document dat bij de oprichting van een nieuwsgroep wordt opgesteld om in vast te leggen wat het doel van de groep is. Dit document wordt geregeld in NIWO gepost, maar is ook te vinden op http://www.xs4all.nl/~werksman/webmees/niwo_charter.html.

Een wat praktischere manier om in de gaten te krijgen waar het in een nieuwsgroep over gaat, is door hem een tijdje te lezen zonder zelf mee te praten. Dit heet 'lurken'. Als je een oud bericht wil lezen, dan kun je proberen dit terug te vinden met behulp van Google Groups (http://groups.google.com).

Een andere methode is het lezen van de FAQ. Voor NIWO is deze te vinden op http://come.to/niwo/ (op het moment word je vanaf dat adres verder geleid naar http://www.phnet.com/niwo/). De FAQ behandelt onder meer de veel voorkomende vraag: "Wie kijkt er eens naar mijn homepage?". FAQ staat voor Frequently Asked Questions. In het Nederlands worden dergelijke documenten ook wel eens VVV genoemd (Veelvuldig Voorkomende Vragen). De ervaring leert dat een vraag, gesteld door een nieuweling die niet eerst de FAQ heeft gelezen of een tijd heeft gelurkt, meestal al in de FAQ wordt beantwoord. Je bespaart jezelf dus een hoop moeite en anderen een hoop ergernis door eerst de FAQ te lezen.

Wat helpt bij het schrijven van een posting is een goed gebruik van de Subject-regel. Geef hier tussen vierkante haken met een sleutelwoord aan waar de posting ruwweg over gaat (bijvoorbeeld [JS] voor JavaScript en [HTML] voor HTML, zie de FAQ voor meer voorbeelden). Gebruik de rest van de regel om zo duidelijk mogelijk aan te geven waar je posting over gaat. Schrijf in plaats van 'Subject: vraagje' liever 'Subject: [HTML] vraag over de CODE-tag', als je vraag over de CODE-tag gaat.

We hopen dat je plezier en nut hebt van NIWO en dat je in ruil ook wat aan de discussies hier kunt bijdragen.

Dit is versie 2.02 van dit document. De eerste versie zag het levenslicht op zaterdag 14 maart 1998. De huidige versie werd gemaakt op 18 juli 2001. "Welkom in NIWO" wordt elke week in deze nieuwsgroep gepost en is voorlopig ook te vinden als http://www.xs4all.nl/~collin/niwowelkom.html. Dit document staat onder redactie van Branko Collin (http://www.xs4all.nl/~collin/).

Correcties en aanvullingen zijn zeer welkom!


De tekstversie van dit document wordt gegenereerd aan de hand van een Lex-programmaatje 'detag.l' (TEXT, 1 kB, Engels) en een scriptbestandje 'tools/makewelkom' (TEXT, 1 kB, Engels), met de HTML-versie (die je nu leest) als invoer.


Naar huis.
Pagina laatst veranderd op 18 juli 2001. Zend Uw op- of aanmerkingen aan mij.