PNG?

Verantwoording

Waarom PNG? En wat is PNG eigenlijk?

Om met die laatste vraag te beginnen. PNG is een formaat om plaatjes in op te slaan. Je kunt het vergelijken met GIF, of JPEG. De letters PNG staan voor Portable Network Graphics, wat zo veel betekent als Overdraagbare NetwerkTekeningen.

PNG is door een stelletje Internet-fanaten bedacht toen het computerbedrijf Unisys bekend maakte dat ze voortaan geld zouden gaan vragen voor commercieel gebruik van de zogenaamde LZH-compressie (waar zij patent op hebben). Compressie helpt het kleiner maken van bestanden. LZH-compressie is daarbij erg populair: Het wordt onder andere gebruikt in GIF, ZIP, en LHA.

De PNG-groep zag in dat dit al gauw een financiële ramp voor netwerkgebruikers zou kunnen betekenen. De (vaak commerciële) programma's die zij gebruikten zouden duurder worden, omdat de makers daarvan per programma een licentie met Unisys zouden moeten afsluiten. Daardoor zou het gebruik van plaatjes ontoegankelijker worden op het Internet.

Inmiddels lijken de meeste makers van grafische pakketten gewoon eieren voor hun geld gekozen te hebben. De meeste gebruikers zal dat toch een rotzorg zijn, want die stelen hun programma's, in plaats van er voor te betalen.

Toch zijn er goede redenen om PNG te gebruiken (waarmee ik netjes bij de eerste vraag terechtkom):

Het is niet allemaal rozegeur en zonneschijn wat PNG betreft. De laatste tijd zijn geanimeerde GIF's erg populair geworden op het Internet. Er is echter geen geanimeerd PNG-formaat en het PNG-consortium zal ook niet zo'n formaat ontwikkelen. Wel staat het derden vrij om geanimeerde PNG te ontwikkelen, maar dan doemt het spook van wildgroei op. In zo'n geval is het zeker beter om GIF te blijven gebruiken.

Het PNG-consortium heeft ook een eigen homepage op http://graphicswiz.com/png/ (Engels).

Branko Collin, maart 1997


Actueel

14 september 1999


Deze pagina mag vrij verspreid worden.