Het volgende artikel blijft mijn eigendom. Alle gebruikelijke copyrightwetten en -regels gelden. De bezoeker van deze homepage mag voor eigen gebruik een hardcopy maken, zolang dit eigen gebruik geen commercieel gebruik is.

Beheer(s) uw systeem

Het Configuratiescherm van Windows 98

De datum van uw pc veranderen, grotere letters op het scherm, een internetverbinding maken, nieuwe hardware installeren: in al die gevallen krijgt u onder Windows te maken met het Configuratiescherm.

Branko Collin

Elk besturingssysteem laat het aan de gebruiker over om sommige instellingen zelf door te voeren. Dat kan zijn, omdat de computer bepaalde informatie van u moet krijgen, bijvoorbeeld het inbelnummer van uw internetprovider. Daarnaast verschillen smaken nu eenmaal en de fabrikant wil daarop inspelen.

Wie een Windows-pc koopt, zal meestal weinig zelf in hoeven te stellen. De fabrikant of de winkelier heeft er al voor gezorgd dat het klokje de juiste tijd aangeeft, dat het systeem Nederlands praat en dat het monitorbeeld optimaal is.

Waarschuwing

Onder Windows 98 regelt u de meeste instellingen met het Configuratiescherm. Dit roept u aan door in de taakbalk het menu Start / Instellingen / Configuratiescherm te kiezen. U krijgt dan een twintigtal pictogrammen in een venster te zien. Door op een van die pictogrammen te dubbelklikken start een programmaatje op waarmee u de instellingen van uw computer kunt veranderen.

De namen van de programmaatjes geven over het algemeen goed weer wat voor instellingen u er mee aanpast. 'Beeldscherm' is voor beeldscherminstellingen, 'Multimedia' voor uw audio- en videovoorkeuren, 'Software' voor het installeren of weer verwijderen van programma's, et cetera.

[schermafdruk van het Configuratiescherm]
Het configuratiescherm in al zijn glorie.

Bij de meeste instellingen geldt dat er niets stuk kan gaan als u een fout maakt. Er is een belangrijke uitzondering: als u de vernieuwingsfrequentie van uw monitor verkeerd instelt, loopt u de kans uw monitor te beschadigen (Beeldscherm / Instellingen / Geavanceerd / Adapter / Vernieuwingsfrequentie). Zoals u ziet, zit deze instelling achter een knop 'Geavanceerd', wat al voldoende waarschuwing moet zijn om daar voorlopig niet op te klikken.

Als u van een bepaald onderwerp geen kaas heeft gegeten, blijft u liever van de betreffende instellingen af. U kunt bijvoorbeeld beter niet zelf aan uw internetinstellingen prutsen als u niet weet wat u doet. U loopt het risico dat u geen verbinding meer kunt maken.

Experimenteren is leuk

Over het algemeen geldt echter: experimenteren is leuk. Dubbelklik bijvoorbeeld op Beeldscherm en kies dan het tabblad Vormgeving. Door een keuze te maken in de selectielijst Schema verandert u de kleurschema's en de letters die door Windows 98 worden gebruikt. In het weergavevenster boven de selectielijst krijgt u te zien hoe de keuze voor een nieuw kleurschema van invloed is op de weergave van vensters onder Windows. U kunt op deze manier ook kiezen voor een Windows-bureaublad met grotere letters, of met minder sterk contrasterende kleuren, wat bij langdurig computergebruik prettig werkt.

[schermafdruk van een dialoogvenster met vreemde 
	kleurcombinaties]
Tja, als u dit nou mooi vindt...

Heeft u een instelling van uw voorkeur gevonden, klik dan op de knop Toepassen. In het geval van een gewijzigde vormgeving worden de instellingen meteen aangepast. Kies een ander schema of klik op de knop Annuleren als u het niet eens bent met de nieuwe instelling. Als u wilt weten wat een bepaalde instelling zal doen, klik dan rechtsboven in het venster op de knop met het vraagteken en vervolgens op de instelling. Windows zal vervolgens een korte tekst met uitleg geven.

Voor de instellingen van het beeldscherm hoeft u overigens niet naar het Configuratiescherm te gaan. Plaats uw muisaanwijzer ergens op een leeg gedeelte van het bureaublad; dat wil zeggen, waar er geen venster geopend is of een pictogram staat. Druk dan uw rechtermuisknop in. Selecteer de optie Eigenschappen. U krijgt nu hetzelfde venster Eigenschappen voor Beeldscherm als wanneer u op het pictogram Beeldscherm in het Configuratiescherm had geklikt. Op deze manier kunt u snel en gemakkelijk van beeldschermconfiguraties wisselen.

Voorbeelden

Het zou te ver voeren om alle instellingen van Windows hier te behandelen. We maken daarom een kleine selectie met instellingen die ons interessant lijken.

Met het programma Gebruikers kunt u Windows geschikt maken voor het gebruik door meerdere personen. Elke gebruiker kan zijn eigen bureaubladinstellingen hebben en zijn eigen Start-menu. Merk op dat dit geen beveiliging is: als u niet wilt dat bijvoorbeeld kleinkinderen op bepaalde delen van uw computer komen, moet u een andere oplossing zoeken.

Als de Landinstellingen eenmaal goed staan, zult u daar weinig omkijken naar hebben. In de komende tijd kan het echter bijvoorbeeld gebeuren dat u wilt dat Windows bij het noemen van bedragen het over Euro's in plaats van guldens heeft. U kunt dit met de selectielijst Valutasymbool op het tabblad Valuta bewerkstelligen.

De snelheid waarmee de muisaanwijzer over het beeldscherm beweegt, kunt u aanpassen met het programma Muis in het tabblad Beweging. Klik zelf eens op het selectievakje Aanwijzerspoor weergeven en klik vervolgens op de knop Toepassen. Beweeg wat met uw muis. Ziet u het verschil? Als u de wijziging ongedaan wilt maken, klikt u nogmaals op het selectievakje en dan weer op de knop Toepassen.

Met Toetsenbord wijzigt u de herhaalsnelheid van het toetsenbord en het knippertempo van de cursor. In het tabblad Taal kunt u de taal instellen die Windows gebruikt. Merk op dat u met Nederlands als schermtaal altijd nog een Amerikaanse toetsenbordindeling kunt of zelfs moet gebruiken.

Conclusie

Het kan nodig zijn dat u de instellingen van Windows aanpast. Hiervoor gebruikt u de vele programma's in het Configuratiescherm. Weet u niet wat een bepaalde aanpassing voor resultaat zal hebben, wees dan voorzichtig met het veranderen van de instelling. U kunt er uw internetverbinding mee kwijtraken, uw muisaanwijzer kan opeens nauwelijks meer te beheersen zijn en in het ergste geval beschadigt u uw monitor.

In alle andere andere gevallen kan het experimenteren met uw instellingen ook leuk zijn. U krijgt zo een beter idee van wat er met uw PC mogelijk is en uw gevoel van controle over de pc kan zo ook toenemen.

Meer eenvoudige artikelen over het gebruik van uw pc treft u aan op mijn homepage.

Dit artikel is verschenen in nummer 4 - 2001 van het computerblad PC Plus. Om de een of andere mysterieuze reden ging die versie van het artikel opeens over Windows ME. Het zal toch niet iets te maken hebben met het feit dat de redactie op een gegeven moment alleen over een ME-pc beschikte om de schermafdruk te maken... ?