Branko's GIMP-pagina's

De Nederlandse vertaling van de GIMP installeren

Vraag: Is dat moeilijk?

Antwoord: Nee.

Belangrijke noot vooraf

Dit artikel is geschreven in een tijd dat de recentste vertaling niet met de Windows-versie van de GIMP werd meegeleverd. Die tijd is voorbij; tegenwoordig is de vertaling die je bij de GIMP ontvangt vers. Als je hier alleen gekomen bent om te lezen hoe je de taal van de GIMP instelt, dan kun je die delen die het hebben over het vervangen van de vertaling, overslaan.

Tweede belangrijke noot vooraf

Deze tekst geldt grotendeels niet meer en is alleen uit historisch oogpunt beschikbaar. Alleen Stap 1 bevat nog up-to-date informatie. (Dat gezegd hebbende is het onderliggende systeem al die tijd grotendeels hetzelfde gebleven, dus als je van experimenteren houdt ... caveat emptor.

Stap 0 - heb ik jouw vertaling nodig?

 

Allereerst: wil je met een Nederlandse GIMP werken? Als dat niet zo is, maar je hebt bij de installatie 'Nederlands' als GIMP-taal geselecteerd, gebruik dan de onderstaande procedure om je voorkeurstaal te installeren. Daarbij vervang je LANG=nl dan door bijvoorbeeld LANG=en als Engels je voorkeurstaal is. (Zie Stap 1)

 
 

Heb je al Nederlands geïnstalleerd, maar ben je niet tevreden over de vertaling? Dan zul je eerst moet kijken of je mijn vertaling al gebruikt.

Dit kun je gemakkelijk uitvinden: als je je Nederlandstalige GIMP opstart en in een afbeelding het menu Bewerken kiest, zie je bovenaan twee items waarmee je handelingen in de GIMP ongedaan kunt maken (een zogeheten Undo) of opnieuw kunt uitvoeren (een zogeheten Redo).

Als die items respectievelijk Kopieëren en Kopieëren heten, dan heb je nog de oude (pre-1.20-) vertaling en vind je mogelijk dat je een probleem hebt. Dat probleem kun je oplossen door mijn vertaling te installeren.

Heten de items echter al Ongedaan maken en Opnieuw uitvoeren, dan beschik je al over mijn vertaling. Als je die onwerkbaar vindt, stuur me dan alsjeblieft een mailtje met je klachten en correcties.

 

Stap 1 - Instellen van de juiste taal

 

Zorg dat je De GIMP geïnstalleerd hebt, en dat je waar dat tijdens de installatie mogelijk was hebt aangegeven dat je de Nederlandse taal wilt gebruiken.

 

Mocht je de GIMP al eerder geïnstalleerd hebben, en heb je een anderstalige versie (bijvoorbeeld de Engelse) gekozen of ben je later naar een Engelstalige versie overgestapt, schakel dan over naar de Nederlandstalige versie door de omgevingsvariabele LANG op 'nl' te zetten. Onder Windows 98 (zie verderop voor Windows 2000, Windows XP, Windows Vista en Windows 7) doe je dit door bijvoorbeeld in autoexec.bat de volgende regel op te nemen:

SET LANG=nl

Weet je niet wat autoexec.bat is? Niet gevreesd!

 1. Kies in het Start-menu het item Bureau-accessoires/Systeemwerkset/Systeeminfo. Het kan zijn dat dit programma daar niet te vinden is; dan is het waarschijnlijk niet geïnstalleerd. Zie in dat geval verderop voor een alternatieve methode.
 2. Kies in het programma Systeemwerkset het menu Extra/Hulpprogramma voor systeemconfiguratie.
 3. Selecteer het tabblad Autoexec.bat
 4. Klik op de knop Nieuw.
 5. Voer in: SET LANG=nl.

Een tweede methode is iets makkelijker, maar maak daar geen fouten bij! Gebruik de eerste methode als je echt niet weet wat je doet, de tweede alleen als je bijvoorbeeld weet wat voor gevolgen het kan hebben als je Wordpad/Write gebruikt in plaats van Notepad.

 1. Open je teksteditor Notepad (in het Nederlandse Windows 'Kladblok' geheten).
 2. Open het bestand C:\autoexec.bat, waarbij je 'C:\' eventueel vervangt door de driveletter van de schijf waarvan Windows opstart.
 3. Scroll naar beneden toe.
 4. Voeg een lege regel toe
 5. Voer in: SET LANG=nl.
 6. Sla het gewijzigde bestand op
 7. Herstart je PC
 

Wil je de taal onder een Unix-achtige veranderen, stel dan ook de omgevingsvariabele in op de taal die je wilt gebruiken. Ik ga dit verder niet uitleggen: zoek in de manpage of andere handleiding van je shell op hoe je dit doet.

Aan het einde van deze stap: je hebt nu een GIMP met veel Nederlandse interface-elementen, maar nog niet de juiste vertaling.

 

Om de taal in te stellen die de GIMP gebruikt onder Windows 2000, doe je bijvoorbeeld en in het kort het volgende:

 1. Start-menu: Instellingen / Configuratiescherm (menu-item)
 2. Configuratiescherm: Systeem (pictogram)
 3. Systeemeigenschappen: Geavanceerd (ruiter)
 4. Geavanceerd: Omgevingsvariabelen (knop)
 5. Omgevingsvariabelen: Gebruikersvariabelen voor Jouw Naam / Nieuw (knop)
 6. Nieuwe gebruikersvariabele: Naam van variabele = "lang" (veld); Waarde van variabele = "nl" (veld)

Klik vervolgens enkele malen op OK tot alle vensters gesloten zijn. Sluit de GIMP en start het programma opnieuw. Om een GIMP in bijvoorbeeld het Portugees te krijgen, vervang je in het bovenstaande "nl" door "pt".

 

De volgende instellingen heb ik van Jan van de Wijgert ontvangen, waarvoor dank.

Als je de categorieweergave van het configuratiescherm hebt uitgeschakeld, kun je beter de stappen voor Windows 2000 volgen.

Om de taal in te stellen die de GIMP gebruikt onder Windows XP, doe je bijvoorbeeld en in het kort het volgende:

 1. Start-menu: Instellingen / Configuratiescherm (menu-item)
 2. Configuratiescherm: Kies een categorie / Prestaties en onderhoud (link)
 3. Prestaties en onderhoud: Systeem (pictogram?)
 4. Systeemeigenschappen: Geavanceerd (ruiter)
 5. Geavanceerd: Omgevingsvariabelen (knop)
 6. Omgevingsvariabelen: Gebruikersvariabelen voor Jouw Naam / Nieuw (knop)
 7. Nieuwe gebruikersvariabele: Naam van variabele = "lang" (veld); Waarde van variabele = "nl" (veld)

Klik vervolgens enkele malen op OK tot alle vensters gesloten zijn. Sluit de GIMP en start het programma opnieuw. Om een GIMP in bijvoorbeeld het Duits te krijgen, vervang je in het bovenstaande "nl" door "de".

 

Ik beschik niet over een Vista-systeem waar ik op kan testen. Ik vermoed echter dat als je de instructies voor Windows XP en Windows 7 een beetje kritisch leest, je er wel uit gaat komen, omdat tussen die twee al nauwelijks verschil zit.

 

Om de taal in te stellen die de GIMP gebruikt onder Windows 7, doe je bijvoorbeeld en in het kort het volgende:

 1. Start-menu: Configuratiescherm (menu-item in de rechterkolom)
 2. Configuratiescherm: Weergeven op categorie (menu-item)
 3. Configuratiescherm: Systeem en beveiliging (pictogram)
 4. Configuratiescherm / Systeem en beveiliging: Systeem (pictogram)
 5. Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem: Geavanceerde systeeminstellingen (menu)
 6. Systeemeigenschappen: Geavanceerd (ruiter, hier kom je automatisch op uit na de vorige stap)
 7. Geavanceerd: Omgevingsvariabelen (knop)
 8. Omgevingsvariabelen: Gebruikersvariabelen voor Jouw Naam / Nieuw (knop)
 9. Nieuwe gebruikersvariabele: Naam van variabele = "lang" (veld); Waarde van variabele = "nl" (veld)

Klik vervolgens enkele malen op OK tot alle vensters gesloten zijn. Sluit de GIMP en start het programma opnieuw. Om een GIMP in bijvoorbeeld het Russisch te krijgen, vervang je in het bovenstaande "nl" door "ru".

Je kunt in het bovenstaande de eerste 4 stappen overstappen slaan als je op je bureaublad het Computer-pictogram hebt staan. Rechtsklik in dat geval op het computerpictogram en kies het menu-item Eigenschappen.

 

Stap 2 - Het bestand gimp.mo vervangen

 

Van deze site heb je het bestand gimp.mo (.mo-bestand) gedownload. Zo niet, doe dat dan alsnog. Dit bestand bevat een voor Windows gecompileerde versie van mijn vertaling voor Windows (UTF-8-formaat).

 
 

Ga op je systeem op zoek naar de directory (map) waar je De GIMP hebt geïstalleerd. Onder Windows is dat mogelijk C:\Program Files\Gimp\. Ga hierin op zoek naar de directory locale\nl\LC_MESSAGES\. Zoals je ziet, bevindt zich hier al een gimp.mo-bestand. Dit hoef je alleen maar te vervangen door mijn bestand. Dit doe je door het oude bestand de wissen of te hernoemen, mijn bestand te kopieëren en het in de map locale\nl\LC_MESSAGES\ te plakken.

Deze handeling herhaal je voor de andere .mo-bestanden die je op de homepage vindt.

Gebruikers van Unix-achtigen: een uitleg over de installatie van .mo-bestanden voor jullie systeem volgt pas als ik verzoeken om de vertaling krijg.

Succes en veel plezier!


- Naar de vertalingsbestanden
- Naar mijn GIMP-huis

Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar Branko Collin <collin@xs4all.nl>.